Bandkeramiek

Op school heb je vast wel eens een pot van klei gemaakt. Wist je dat het beroep van pottenbakker een van de oudste beroepen is, die er bestaan? Zo'n 10.000 jaar geleden maakten mensen al potten van klei. In Limburg zijn potten gevonden met mooie versieringen. Die potten zijn zo apart, dat de prehistorische mensen die ze gemaakt hebben ernaar vernoemd zijn: Bandkeramiekers.

Van jager naar boer

Zo'n 12.000 jaar geleden bleven mensen voor de allereerste keer op dezelfde plek wonen. Voor die tijd waren het
jagers-verzamelaars
Jagers-verzamelaars: Prehistorische mensen die leefden van de jacht op dieren en van het verzamelen van eetbare planten, wortels en vruchten.
. Nu werden ze boeren. Ze gingen in een boerderij wonen en bewerkten hun akkers. Ze hoedden vee, zoals koeien en varkens.


Graan

Die verandering gebeurde niet zo maar. Het begon met een
klimaatverandering
Klimaatverandering: Het weer op aarde wordt bepaald door klimaten. Nederland heeft een zeeklimaat: dat betekent wind, (veel) regen, maar ook vaak een fijn zonnetje. Klimaten veranderen meestal lange tijd niet. Als dat wel gebeurt noemen we dat een klimaatverandering.
: het einde van de laatste
ijstijd
Ijstijd: Een periode waarin het veel kouder is op aarde dan nu. IJstijden en warme periodes wisselen elkaar steeds af. De laatste ijstijd eindigde ongeveer 10.000 jaar geleden. Over een paar duizend jaar begint er ook weer een nieuwe, maar dat maken wij niet meer mee.
. Omdat de temperaturen over de hele wereld veranderden, waren op sommige plaatsen opeens minder granen in de vrije natuur te vinden. In het Midden-Oosten kwamen ze op het idee om het graan dan maar zelf te gaan kweken, op een akker. Dat bleek te werken: maar je moest wel op dezelfde plek blijven wonen, anders kon je niet oogsten.

Bandkeramische versieringen

De boeren leerden na een tijdje ook hoe ze potten moesten bakken van klei. In Zuid-Limburg versierden de prehistorische mensen hun potten met heel aparte spiraal- en bandvormige versieringen. Dat vonden ze mooi. De versieringen worden 'Bandkeramische' versieringen genoemd.
3_keramiek.jpg3_pottenbakken.jpg3_maquette.jpg3_kaart.jpg
tijdvak_nieuw1.jpg
kaartje3_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.