Jan van Steffeswert, bieldesnider

Als je een mooie tekening hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor papa of mama, schrijf je er dan je naam onder? Waarschijnlijk wel, want tegenwoordig is dat heel normaal. Ook kunstenaars schrijven hun naam altijd onder hun kunstwerk. Signeren noemen we dat. Maar in de Middeleeuwen deed niemand dat.

Signeren

Maar dat veranderde in de
Renaissance
Renaissance: Renaissance is Frans voor wedergeboorte. De term werd bedacht in (jawel) de Renaissance door wetenschappers die dachten dat er een nieuwe tijd zou ontstaan door terug te grijpen op de klassieken.
. De kunstenaars uit die tijd wilden wél dat iedereen wist dat zij een mooi kunstwerk hadden gemaakt. Ze gingen hun kunstwerken signeren. In Limburg was Jan van Steffeswert de eerste kunstenaar die dat deed. Hij schreef bijvoorbeeld 'IAN' op zijn beelden, of 'Jan 'Bieldesnieder'.

Stevensweert en Maastricht

Hoewel je waarschijnlijk denkt dat Jan van Steffesweert in Stevensweert woonde, klopt dat niet. Misschien is hij er wel geboren, maar hij woonde en werkte in Maastricht. Daar stond zijn
atelier
Atelier: Een atelier is een werkplaats van een kunstenaar.
Atelier
Atelier: Een atelier is een werkplaats van een kunstenaar.
:
Atelier
Atelier: Een atelier is een werkplaats van een kunstenaar.
is een ander woord voor werkplaats.
.

Bieldesnieder

Jan van Steffeswert was 'bieldesnieder'. Hij maakte beelden van hout. Jan was lid van het timmergilde. Zijn collega's waren timmerman, meubelmaker of ook beeldsnijder. Maar zij schreven hun naam niet op hun werk.

Beelden voor de kerk

Jan van Steffeswert maakte vooral beelden voor de kerk. In een paar kerken in Limburg staan nog steeds beelden van hem, zoals in Beek, Born en Susteren. Ook in de dom in Aken en het Bonnefantenmuseum in Maastricht kun je zijn beelden nog zien.
21_bisschop.jpg21_meesterelsloo.jpg21_marianum.jpg
tijdvak_nieuw5.jpg
kaartje21_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.