Maashandel

Als je tegenwoordig ergens naar toe gaat – naar school, naar opa & oma, of op vakantie naar het buitenland – dan ga je meestal met de auto over de weg. In de Middeleeuwen waren er ook wegen, maar de mensen gebruikten vooral veel waterwegen. Vooral rivieren.

Romeinse wegen

Toen de Romeinen nog de baas waren in Limburg, hadden ze een heleboel mooie wegen aangelegd. Maar toen de Romeinen er niet meer waren, raakten hun wegen in
verval
Verval: Als iets in verval raakt, betekent dat dat je het niet meer kunt gebruiken.
. Overal op de wegen groeide onkruid, en niemand zorgde er nog voor.

Reizen over water

Daarom gingen de mensen in de Middeleeuwen steeds vaker de Maas gebruiken, vooral om handel te drijven. In de
Champagne
Champagne: In de Champagne-streek wordt inderdaad Champagne gemaakt! Champagne is een soort wijn, maar alleen wijn die in de Champagne is gemaakt mag Champagne worden genoemd.
-streek in Frankrijk waren toen hele grote markten, waar mensen uit heel Europa naar toe kwamen om spullen te kopen of te verkopen.

Omdat de Maas ook door de
Champagne
Champagne: In de Champagne-streek wordt inderdaad Champagne gemaakt! Champagne is een soort wijn, maar alleen wijn die in de Champagne is gemaakt mag Champagne worden genoemd.
-streek stroomde, konden de Limburgers zo allerlei spullen naar daar vervoeren. Denk aan zout, vis en melk. Zelf kochten ze er dan hout, steenkool, of stenen om huizen mee te bouwen.

Wonen aan het water

Omdat de Maas zo belangrijk was, gingen veel mensen het liefst in een stad wonen langs de rivier. Daarom zijn Maastricht, Venlo en Roermond tegenwoordig zulke grote steden.

Kanalen

Tegenwoordig varen er geen schepen meer op de Maas, hooguit roeibootjes of kano's. Dat komt omdat er zo'n 100 jaar geleden 3 grote kanalen zijn gegraven: de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en het Albertkanaal. Sindsdien varen alle boten in Limburg over die kanalen, en niet meer over de Maas.
16_maasschip.jpg16_schepen_maas.jpg16_aanlegsluizen.jpg
tijdvak_nieuw4.jpg
kaartje16_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.