Vestingstad Maastricht

Kastelen worden verdedigd door een kasteelmuur. Steden door een stadsmuur. Maastricht had in de Middeleeuwen en daarna de grootste stadsmuur van Limburg.

Gevaarlijke tijden

In de Middeleeuwen werden veel oorlogen gevoerd. Dat was niet leuk voor de mensen. Het waren gevaarlijke tijden. Soldaten trokken plunderend rond. Soms vermoordden ze zelfs iemand.

Stadsmuren

Om zich beter te kunnen beschermen tegen vijandelijke legers gingen de mensen in de Middeleeuwen muren rondom hun stad bouwen: stadsmuren. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Maastricht.

Achter de muren waren de mensen veel veiliger. Vijandige soldaten moesten nu eerst over de muur klimmen. En dat was heel moeilijk. De muur was hoog en de
stadsgracht
Stadsgracht: Water langs de stadsmuur
was breed en diep.

Sterke kanonnen

Maar na de Middeleeuwen was er opeens een nieuw probleem. De kanonnen van de vijandige legers konden zo ver en hard schieten dat de stadsmuren niet sterk genoeg waren.
In Maastricht stond in het jaar 1579 een Spaanse
veldheer
Veldheer: Een legeraanvoerder
voor de poort: de
hertog
Hertog: Een hertog was een man van adel. Hij was bijna even belangrijk als een koning, maar belangrijker dan een graaf.
van Parma. Hij wilde naar binnen, maar dat mocht niet van de Maastrichtenaren. Daarom schoot hij binnen 4 maanden de stadsmuren helemaal kapot.
Buitenwerken
De mensen van Maastricht moesten iets doen om zich beter te beschermen tegen de kanonnen. Ze gingen 'buitenwerken' aanleggen. Dat zijn grote heuvels van aarde die buiten de stadsmuur lagen. De 'buitenwerken' beschermden je veel beter tegen kanonskogels dan een muur.

Franse legers

Frankrijk wilde Maastricht heel graag veroveren. De Fransen belegerden de stad 4 keer. En 3 keer met succes: ondanks de sterke stadsmuur en buitenwerken werd Maastricht toch veroverd.

Einde van de vesting

In de 19e eeuw waren de kanonnen zo sterk geworden dat je zelfs de grootste buitenwerken niet meer hielpen. Daarom werden de vestingwerken in Maastricht afgebroken.

De mensen waren daar wel blij om. Nu hoefden ze nooit meer een nare belegering mee te maken. Maar ze waren ook onzeker. Ze hadden altijd geld verdiend door eten, drinken en andere spullen te verkopen aan de soldaten die de stad moesten verdedigen. Niemand wist hoe dat nu verder moest.
25_parma.jpg25_lodewijk.jpg25_slooppoort.jpg25_luchtfotostpieter.jpg
tijdvak_nieuw6.jpg
kaartje25_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.