Villa Holzkuil

Nadat de Romeinen Limburg hadden veroverd bouwden ze overal villa's. Dat waren Romeinse boerderijen die heel veel graan en andere landbouwproducten produceerden. In Kerkrade is pas geleden zo'n villa gevonden: villa Holzkuil.

Hongerige soldaten

Nadat de Romeinen Noordwest-Europa hadden veroverd, werd de Rijn de oostgrens van het Romeinse rijk. Om deze grens – in het
Latijn
Latijn: Latijn is de taal die Romeinen spraken. Italiaans, Spaans en Portugees lijkt er nog een beetje op. Dat komt omdat hun talen zijn ontstaan uit het Latijn. Nadat de Romeinen er niet meer waren werd Latijn wel nog steeds in de kerk gebruikt.
: de limes – te bewaken worden er vele duizenden Romeinse soldaten
gelegerd
Gelegerd: Als soldaten ergens kamperen of wonen heet dat ‘legeren’.
. En die soldaten moesten natuurlijk allemaal eten.

Nieuwe boerderijen

Op een bepaald moment waren er zoveel soldaten langs de limes
gelegerd
Gelegerd: Als soldaten ergens kamperen of wonen heet dat ‘legeren’.
, dat de boeren die er woonden niet meer genoeg eten konden verbouwen. Daarom werden er overal in Limburg – maar vooral in Zuid-Limburg – Romeinse boerderijen gebouwd. Een andere naam voor zo'n Romeinse boerderij is villa. In Kerkrade is een paar jaar geleden zo'n villa gevonden en helemaal opgegraven: villa Holzkuil.

Villa Holzkuil

Zoals de meeste villa's bestond villa Holzkuil uit een hoofdgebouw en bijgebouwen. In het hoofdgebouw woonde de eigenaar met zijn familie. Het hoofdgebouw was vaak van steen en had allerlei nieuwe dingen: een badhuis, een kelder, vloer- en muurverwarming, vensterglas en muurschilderingen. Dat kende men voor die tijd nog niet. De bijgebouwen hadden verschillende functies: het personeel woonde er, er werd graan in opgeslagen, en er was plek voor de paarden, koeien, en andere dieren.
 

Heel veel broden

Ook in Voerendaal stond in de Romeinse tijd zo'n villa. Die in Voerendaal was waarschijnlijk zelfs de allergrootste. In de graanschuur kon 300.000 kilogram graan worden opgeslagen. Probeer maar eens uit te rekenen hoeveel broden je daarvan kunt bakken!
6_villavoerendaal.jpg6_kaart.jpg
tijdvak_nieuw2.jpg
kaartje6_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.